Mājas saldskābmaize
Vajadzēs:
- 300 g rudzu miltu
- 70 g ķimeņu
- 1,2 l ūdens
- 2 kg kviešu miltu
- 50 g iesala ekstrakta
- 40 g sausā rauga (var arī presēto)
- 300 g cukura
- 30 g sāls
- 750 ml rūgušpiena vai laba kefīra
Gatavošana:
Rudzu miltus un ķimenes ieber bļodā un aplej ar verdošu ūdeni. Ļauj padzist un miltiem uzbriest. Kamēr tie vēl mazliet silti, liek klāt cukuru un iesala ekstraktu. Izsijā kviešu miltus, pieber tiem raugu un liek klāt rudzu miltiem. Pievieno arī rūgušpienu vai kefīru. Sāli var iestrādāt mīcīšanas laikā. Mīca vispirms bļodā, tad uz galda – vismaz 10 minūtes vajadzētu, lai beigās galds ir tīrs un mīklai ienākas raksturīgā skaņa – itin kā iekšā būtu gaiss. Tad liek uz pusotru stundu siltā vietā, pārklāj ar dvielīti. Kad mīkla ir uzrūgusi divreiz lielāka, liek uz silikona paliktņa, lai nepielīp, un veido kukulīšus. Ja liek kēksa formā, apakšā pakaisa miltus un mīklu liek iekšā mazliet vairāk par pusi no formas tilpuma. Tad atkal uzraudzē siltā vietā ar pārklātu dvielīti aptuveni 40 minūtes. Cep krāsnī 230 grādos aptuveni 15–20 minūtes, tad nogriež uz 180 grādiem un cep vēl 20 minūtes. Ar kociņu pārbauda, vai nav jēla iekšpuse. Ņem no formas laukā un atstāj augšpēdus, lai atdziest. Karstu negriezt! Maizei ir jāatpūšas vismaz stundiņu, un tikai tad var griezt.
Recepte no https://www.diena.lv/raksts/sestdiena/sestdienas-receptes/_sestdienas_-receptes-sefpavara-gaume-majas-saldskabmaize-un-sokolades-krems-14214049