Mājas alus pagatavošanai vajadzēs:
- Iļģuciema iesala ekstraktu – 1kg
- Cukuru -1 kg
- Sauso raugu – 10 g
- Žāvētus apiņus – 100 g
- 20 l ūdens (vēlams mīksts ūdens)
- Alus brūvēšanas starta komplektu
Sagatavo apiņu novārījumu – 100 gramus apiņu aplej ar ūdeni un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Novārījumu atstāt stundu ievilkties, pēc tam nokāst.
Iesala ekstraktu iejaukt ūdenī, pievienot raugu, cukuru un apiņu novārījumu.
Ja grib gaišu alu, pievieno parastu cukuru, bet, ja tumšāku – cukuru pirms pievienošanas šķidrumam apgrauzdē (jo labāk grauzdēts būs cukurs, jo tumšāks alus). Kad tas paveikts, šķidrumu pilda traukā, kuru noslēdzot korķī (vai vākā) ievieto gāzes novadīšanas caurulītē. Pēc nedēļas šāds alus jau būs norūdzis. Tad var alu pildīt traukos un aizkorķēt. Uz katru litru gatavā dzēriena vēl pievieno aptuveni 5 gramus cukura. Sanāks gāzēts, dzirkstošs un gana stiprs alus.
Ņem vērā:
- Visiem traukiem, kas tiek izmantoti alus brūvēšanā, jābūt pilnīgi tīriem, bez plaisām.
- Kad beidzies alus rūgšanas periods, pirms liešanas pudelēs, pārliecinies, lai tas ir pilnībā izrūdzis un nav salkanas garšas, citādi rūgšana turpināsies pudelēs.
Recepte no https://receptes.tvnet.lv/recepte/14750-majas-alus