Kvass no Iļģuciema kvasa koncentrāta
Kvasa pagatavošana bija gana sarežģīta un laika ietilpīga, tāpēc tika strādāts pie procesa un recepšu vienkāršošanas.
Mājas kvass:
Iļģuciema kvasa koncentrāta burciņu (650g) atšķaida 4,5L vārītā ūdens, pieliek 5g maizes rauga un tur 15-20 stundas siltajā vietā. Raudzētu dzērienu uzglabā un lieto atdzesētā veidā.
Gāzēts mājas kvass glāzē:
4 tējkarotes Iļģuciema kvasa koncentrāta izšķīdina vienā glāzē gāzēta ūdens. Ja gribas saldāku dzērienu, tad pielieciet piecas vai sešas tējkarotes kvasa koncentrāta.
Ātrais Līgo un Jāņu kvass:
6 litriem dzēriena nepieciešams:
- 600g rupjmaizes
- 400g cukura
- 50g rauga
- 0,5L Iļģuciema kvasa koncentrāta
- 5L ūdens
Raugu samaisa ar 100g cukura, atstāj siltā vietā. Rupjmaizes šķēles saliek uz pannas vai cepeškrāsnī un apcep apmēram 30 minūtes. Maizi saber lielā katlā vai spainī un pārlej ar trijiem litriem verdoša ūdens. Pēc pusstundas maizes biezumus izkāš caur marli. Pievieno atlikušos divus litrus novārīta vēsa ūdens, cukuru, Iļģuciema kvasa koncentrātu un izmaisa.
Aktivizēto raugu pievieno siltam rupjmaizes novārījumam un noliek uz sešām stundām raudzēties. Pēc 6–8 stundām kvasu var dzert arī bērni, bet pēc diennakts tas jau būs pārtapis stiprākā dzērienā.